top of page
Writer's pictureAleksandar Radić

Amerikanci modernizuju fabriku tenkova


04/06/2024

Novi Abrams M1A3 (foto: wikipedia.com)

Američka državna fabrika tenkova u gradu Lima, Ohajo, biće duboko modernizovana u narednih nekoliko godina. U proizvodne linije uvodi se visoka automatizacija i robitizacija i zato će da se potroše stotine miliona dolara. U 2028. godini budžet fabrike biće 282,1 miliona dolara, a 2029. godine 300 miliona dolara. 


Cilj je da fabrika pripremi za serijsku proizvodnju novih osnovnih borbenih tenkova M1A3 i lakog tenka M10 Buker.


Na početku 21. veka godina Pentagon je analizirao da li postoji potreba za postojanjem fabrike tenkova jer je popuna sa Abramsima potpuno zadovoljena i nije bilo planova za nabavke novih tenkova.

Tenkovi M1A2 Abrams (foto: U.S. Army/ SFC Jacob McDonald)

Prevladali su pritisci konzervativne vojne struje koja je obezbedila podršku Kongresa za finansiranje novi nabavki 2013. godine za održavanje kontinuiteta proizvodnje, ali u minimalnom obimu. Glavni posao u pogonima u Limi do sada je bila modernizacija tenkova i remont. 


Američki tenkovi Abrams koji su donirani ukrajinskoj armiji su vozila iz skladišta strategijskih rezervi.  Na front je poslan bataljon od 31 primeraka podvarijante M2A1 SA nakon radova provedenih u Limi . Rat na istoku probudio je interes za nabavku tenkova i kod Amerikanaca i njihovih saveznika.


Za nove narudžbine nisu izrađeni novi tenkovi – koriste se tela starih, ali se integrišu novi uređaji. na primer Poljska je naručila 250 takvih tenkova M1A2 SEPv3. Oni su u izradi i rok za završetak posla je početak 2025. godine.


Novi korisnik je susedna Rumunija koja je naručila 54 polovna M1A2 SEPv3 Abrams i 12 borbenih vozila na bazi tenka – po četiri tenka za izvlačenje M88A2 Herkules, inžinjerijska vozila M1150 ABV i tenka nosača mosta  M1110 JAB. 


U Limi su prošle godine završavali radove na remontu ili modernizaciji 15-20 borbenih vozila mesečno (tenkova,  tela borbenih vozila točkaša Strajker i raznih vozila porodice MRAP), a zatim su uveli dodatnu smenu i povećali su normu na do 33 komada. U vreme Hladnog rata, 1980-tih godina, iz pogona u Limi izlazilo je 120 tenkova mesečno. 

bottom of page