top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Bratunačka oklopna vozila u Etiopiji

27/07/2024

Fabrika borbenih vozila: Arhitektonska vizualizacija - MR dizajn (mr-design.rs)

Izvoz pet borbenih oklopnih vozila Despot prošle godine u Etiopiju potvrđen je izveštajem Bosne i Hercegovine po Arms Trade Treaty, međunarodnom ugovoru o razmeni podataka o prometu naoružanja. Prijavljeno je da je vrednost tih vozila 2,45 miliona evra. 


Prema izveštaju za 2022. godinu takođe je pet Despota izvezeno u Etiopiju, ali za nešto nižu cenu od 2,317 miliona evra. 


Na portalu beogradske firme MR Dizajn Studio objavljene su ilustracije sa crtežima Despota sa etiopskom zastavom u pozadini. 


Privatna firma Tehnički remont Bratunac (TRB) je projektovala i izrađuje vozilo Despot.  Tim zadužen za razvoj vozila počeo je da radi maja 2018. godine na vozilu koje su finansirali fabrika i Vlada Republike Srpske (RS) za potrebe ministarstva unutrašnjih poslova. Vozilo Despot borbene mase 13,5 tona pokreće motor snage 230 ili 260 kW.  U osnovnoj varijanti vozilo ima prostora za deset ljudi.


Zaštita je definisana po  standardu NATO – STANAG 4569 nivoa 2 što predstavlja garanciju da posada može da preživi pogodak iz automatske puške sa  zrnom kalibra 7,62x39 mm koje dolazi sa udaljenosti od 30 m i udar fragmenta haubičkog projektila 155 mm koji je pao na 80 m od vozila.


Protivminska zaštita obezbeđuje preživljavanje nailaska na protivtenkovsku minu mase 6 kg. 


Prvi prototip prikazan je javno  9. januara 2019. godine  u Banja Luci i zatim je pokrenuta proizvodnja osam komada za opremanje Specijalne antiterorističke jedinice RS. 


U namenskoj ulozi Despot je prvi put korišćen jula 2020. godine u intervenciju u selu Turjak u kojem je jedan žestok čovek posle svađe sa komšijom bacio ručnu bombu na njega. Srećom nije se aktivirala, a SAJ-evci koji su se iskrcali iz Despota priveli su nasilnika. 


Za Despote iz JAR nabavljene su daljinski upravljane borbene stanice sa mitraljezima kalibra 12,7 mm i 7,62 mm. Zbog prirode policijskih zadataka ne koristi se velikokalibarno naoružanje i na despotima na vežbama i smotrama vidljivi su samo mitraljezi 7,62 mm. 

Comentários


bottom of page