top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

General Borondi: Mađarska nastavlja sa učešćem u misijama na Balkanu, sa Srbijom zajedničke vežbe i obuka

24/08/2024

General Gabor Borondi u poseti misiji Altea u BiH (foto: honvedelem.hu)

Mađarska je odlučna da nastavi učestvovati u zajedničkim aktivnostima NATO na Balkanu, uključujući KFOR na Kosovu, misiju EUFOR Altea u BiH i participaciju u Štabu NATO u Sarajevu. Istovremeno, prioritet vojne saradnje sa Srbijom su zajedničke vežbe, školovanje i obuka.  To je rekao za Balkansku bezbednosnu mrežu general-pukovnik Gabor Borondi, načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga (HDF).


On kaže da „Smatra važnim  održati stalnu prisutnost NATO-a i EU (i drugih međunarodnih organizacija) u regionu, jer će to pomoći da se izbegne bezbednosni vakum i da se podrži očuvanje sigurnog okruženja“. 


Mađarska pokazuje snažan interes za situaciju na prostoru bivše Jugoslavije. U tom kontekstu, jedan mađarski general bio je komandant KFOR-a, a sada je drugi mađarski general na čelu EUFOR-a Alteja u BiH. General Borondi istakao je delovanje general-majora (sada general-pukovnika) Ferenca Kajarija na dužnosti u KFOR-u (od oktobra 2021. do oktobra 2022.) kao visoko ocenjeno u međunarodnom okruženju.


„Njegovo preuzimanje komande nad KFOR-om potpomognuto je povećanim mađarskim angažovanjem i bilo je priznanje našoj naciji i naglasilo je važnost Balkana za Mađarsku. Na temelju tog iskustva paralelno sa mađarskim predsedavanjem EU, preuzeli smo komandu EUFOR Alteja, misiji koju trenutno vodi general-major dr Laslo Stic (od januara ove godine)“.


„Za nas su posebno važni  mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Naš cilj je vojnim sredstvima ojačati političke napore kako bismo olakšali euroatlantsku integraciju zemalja u regiji, što se ogleda u angažovanju naših snaga“ kaže general Borondi. 


Genaral Borondi i komandant EUFOR-a Laslo Stic obilaze mađarski kontingent (foto: honvedelem.hu)

Sada u KFOR-u osoblje HDF je na svim nivoima rukovođenja i komandovanja – general Borondi naglasio je da na Kosovu „imamo kontigent veličine bataljona koji čine dve pešadijske čete, logistička četa i komanda jedinice koja se zove Taktički rezervni bataljon. Takođe imamo manje jedinice kao što su tim za vezu i posmatrače, medicinsko osoblje i izviđački vod“. 


„Mađarska predano podržava misije Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU i prodaje posebnu važnost kontinuitetu EUFOR Alteja u izvršavanju zadataka mandata – da održi bezbedno okruženje u Bosni i Hercegovini“ kaže general Borondi i zaključuje da je zato imenovan komandant međunarodnih snaga iz HDF i obezbeđene su dodatne manevarske jedinice. 


Na regionalnom nivou Mađarska ima posebno razvijenu vojno-vojnu saradnju sa Srbijom – „Prioritetna područja bilateralne vojne saradnje su zajedničke vežbe, školovanje i obuka i stručna saradnja“ kaže general Borondi. On je istakao redovne godišnje sastanke načelnika dva generalštaba i neke praktične forme prijateljstva kao što su dve godišnje fudbalske utakmice između oficira Mađarske i Srbije. 


Kontrola granica

Bezbednosni interes Mađarske posebno je pokazan u suzbijanju ilegalnih migracija koje su trebale da zaustave kretanje Balkanskom rutom. Od 2014. Mađarska je brinula zbog priliva migranata iz Sirije i Avganistana i general Borondi istakao je da su bili jedna od glavnim ulaznih tačaka za migrante koji su pokušavali ući u EU do granje ograde na dve južne granice sa Srbijom i Hrvatskom.


Jedinice HDF direktno su angažovane sa policijom od 2015. do 2023. u okviru operacije „Zajednička volja“ u zaustavljanju nekontrolisanih i ilegalnih prelazaka granice. Za te zadatke HDF je imala privremeni sastav „Alfold“ (ravnica) koji je rasformiran 30.04.2023. godine. 


Mađarske samohodne haubice PzH2000HU (foto: honvedelem.hu)

Nova oklopna vozila za Mađarsku Vojsku

Glavni prioriteti u modernizaciji HDF-a su programi usklađeni sa obavezama prema NATO i EU kaže general Borondi i navodi da su rezultat takvog planiranja Program razvoja odbrane i oružanih snaga koji je mađarska vlada objavila 2020. godine. Najvažniji programi koji su ugovoreni su nabavka borbenih vozila guseničara visoke agilnosti, mobilnosti, vatrene moći i zaštite poput 12 tenkova Lepard 2A4 koji su iznajmljeni za obuku i stigli su 2020. godine. Sada je u toku isporuka 44 nova tenka Leopard 2A7HU. 


„Nabavili smo najnoviju verziju tenka u razvoju. Održavanje vozila podržano je raznim multinacionalnim vezama sa dekadama prethodnog iskustva sa ranijim varijantama tog tenka. To će biti velika je prilika da se mađarska obrambena industrija uključi u tok. Mlada generacija pokazuje veliki interes za ta vozila“  - tako general Borondi vidi početna iskustva sa novim nemačkim tenkovima. 


Za borbenu mobinost guseničara nabavljena su tri tenka nosača mosta Legua, pet inžinjerijskih tenkova Visent-2 i devet tenkova za izvlačenje Bufalo. 


Od nemačke firme KMW nabavljene su 2022. i 2023. godine 24 samohodne haubice PzH 2000HU kalibra 155 mm koje se u kasarni u gradu Tata. General Borondi kaže da su iskorišćena iskustva ostalih korisnika tog artiljerijskog sistema i da je zato mađarska varijanta najnovija– PzH 2000HU je jedan od najmodernijih sistema na svetu. Ima izvrnu mobilnost i dobro je poznat po preciznosti. Ima savremeni logistički sistem koji pomaže da se brzo otikrije i popravi bilo kakav kvar“. 


Za razvoj jedinica za specijalne operacije nabavljena su oklopna borbena vozila točkaši Gidran. Kao deo programa razvoja borbenih vozila pešadije naručeni su 2020. godine guseničari Links. „Oni će ojačati manevarske sposobnosti kopnene vojske i domaću odbrambenu industriju jer će se većina vozila proizvoditi u Mađarskoj“ kaže general Borondi.


Razvoj vozila je u toku i u HDF su predserijski primerci koji služe uglavnom za obuku stalnog sastava posade – vozača, nišandžije i komandira i osoblja zaduženog za tehničko održavanje. Vozila se kontinuirano poboljšavaju na temelju iskustava iz HDF u saradnji sa proizvođačem kaže general Borondi. 


Oklopna vozila Gidran, Links i nova Rajnmetalova fabrika municije u Mađarskoj (foto: honvedelem.hu)

Razvoj individualne opreme vojnika također je prioritet koji se odvija paralelno s programom razvoja snaga nacionalne obbrane -  „kontinuirano se obnavljaju pešadijsko naoružanje, uniforme, sredstva za nuklearno, biološku i hemijsku zaštitu i sredstva veze  kroz razvoj na domaćoj bazi“ ističe general Borondi ponovo uticaj modernizacije na mađarsku industriju. Za vatrenu podršku nabavljeni su vučni minobacači firme Hirtenberg. 


Za protivoklopna dejstva brigade HDF dobile su ručna lansere raketa Karl Gustaf i  lansere vođenih raketa Spajk i sada je u toku uvođenje u naoružanje lansera RGW 110 koje je Mađarska prva naručila 2020. godine i pokrenuće domaću licencnu proizvodnju. General Borondi kaže da se taj plan nabavke završava do 2029. godine. 


„Mađarske obrambene snage prepoznale su da su letelice bez posade rastuća pretnja koja zahteva našu punu požnju i fokus“ ukazuje general Borondi na važan novi prioritet jer je važna zaštita kritične infrastrukture i sredstava od pretnje dronova. U toj oblasti usvojen je fazni pristup za postepeno poboljšanje odbrane i ublažavanje rastuće pretnje – prvo su istražene razne kinetičke protivmere i intezivno je istraženo tržište potencijalnih oružanih sistema. 


Zaključili su u HDF da se u prvoj fazi razvija trupna PVO sa težištem na sredstvima kratkog dometa (Very-Short-Range Air Defence) i kinetičkim protivmerama. Do sada potpisano je pismo namere za zajedničku nabavku turela Skajrendžer-30 sa Nemačkom i Danskom. Taj sistem odbrana je jer je procenjeno da pruža efikasnu i mobilnu odbranu od letelica bez posade prema rečima generala Borondija. Platforma za taj sistem biće borbena vozila pešadije Links i proizvodiće se kao i vozilo u Zalaegeršegu. 


U HDF su izveli zaključak da se mora iskoristiti nova tehnologija – „Na temelju analize nedavnih oružanih sukoba, s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini, HDF je odlučio da pribavi zalihe lutajuće municije“ kaže general Borondi i u tom kontekstu ukazuje na to da su 2023. potpisali ugovor sa nemačkim Rajnmetalom za nabavku sistema HERO 30, 120 i 400. 


Gripeni ratnog vazduhoplovstva Mađarske (foto: honvedelem.hu)

Jačanje vazduhoplovstva

Mađarska vazdušna moć ojačava se sa posebnim naglaskom na borbene avione Gripen i pored 14 komada koji lete iz baze Kečkemet nedavno su naručena još četiri komada.

„Mađarska je  pokrenula  program modernizacije „gripena“ sa ciljem da se  poveća borbena efikasnost i dugovečnosti flote tih aviona. Ova inicijativa uključuje integraciju savremene  avionike, senzora i sistema naoružanja na avion“ kaže general Borondi i dodaje da će to sačuvati potencijal mađarske avijacije i ojačati sposobnosti za dejstva vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i poboljšati ineroperabilnost sa savezničkim snagama. 


Osim modernizacije lovaca, Mađarska se fokusirala na poboljšanje svojih sposobnosti vazdušnog transporta nabavkom aviona KC-390. General Borondi kaže da je brazilski avion svestrani i u pogledu cene-efikasnost pogodno rešenje za prevoz vazduhom i popunu gorivom u letu – „nabavka KC-390 predstavlja značajno povećanje sposobnosti za brzi razmeštaj snaga, opreme i podršku nu domaćim i međunarodnim operacijama“. 


Mađarska je uložila u razvoj i nabavu novih aviona za obuku - program podzvučnih aviona  L-39NG ima za cilj popuniti prazninu u procesu obuke za savremene platforme visokih performansi. „Savremena avionika, vrhunske performanse i svestranost L-39NG čine ga idealnom platformom za obuku budućih generacija mađarskih pilota“ smatra general Borondi. 


U oblasti helikoptera Mađarska je nabavila Erbasove H145M i H225M koji zadovoljavaju potrebe različitih zadataka uključujući prevoz, traganje i spasavanje i podršku specijalnim operacijama. Gneeral Borondi navodi da je H145M „svestrani višenamenski helikopter poznat po svojoj agilnosti, pouzdanosti i naprednim sposobnostima, što ga čini prikladnim za širok raspon operativnih zahteva“. 


Za H225M kaže da je veći i snažniji i ima veliku nosivost i dolet što ga čini pogodnim za podršku misijama u raznim operativnim uslovima. 


Mađarska je pokrenula dva velika programa nabavke sistema za razvoj savremene protivvazdušne odbrane – „Nabavili smo najsavremeniji sistav NASAMS, čiji se elementi već koriste u  HDF“ kaže general Borondi i ukazuje na važnost koju ima i savremeni komandno-informacioni sistem Erbas SAMOC  (Surface-to-Air Missile Operations Centre) – „on omogućava vođenje i koordinaciju operacija PVO u multinacionalnom NATO-u okruženju integracijom mnoštva različitih sredstava PVO sa različitim potencijalima (ali sa potrebnim taktičkim prenosom podataka)“. 


General Borondi sa ponosom kaže da je razvoj vazdušnih snaga pozicionirao Mađarsku u kolektivnoj odbrani NATO i drugim međunarodnim partnerstvima u oblasti kontrole vazdušnog prostora – on kaže nadmoći u tom ambijentu i  efikasnoj mobilnosti i na zadacima obuke. 

Comments


bottom of page