top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Grci kažu da Srbija želi njihove polovne Miraže 2000

20/06/2024

Miraž 2000 ratnog vazduhoplovstva Grčke (foto: ac.nato.int)

Grčki mediji pišu da se Srbija interesuje za nabavku višenamenskih borbenih aviona Miraža 2000-5 koji će uskoro na prodaju na fonu plana unifikacije flote grčke avijacije. Grci su naručili iz Francuske 24 Rafala za jednu eskadrilu, ali žele da povećaju broj aviona na ekvivalent dve eskadrile, a naručiće i američke F-35.


U korist prelaska na dva modela savremenih borbenih aviona Grci će prodati 108 aviona F-16, Miraž 2000 i F-4. Na listi viškova su 18 Miraža 2000-5 Mk 2 sa velikim stokom rezervnih delova i 22 dodatna motora M53-P2 i pride 18 aviona Miraž 2000EG/BG koji su povučeni iz naoružanja 2021. godine i konzervirani.


Ovo rešenje moglo bi da bude za Srbiju prirodna prelazna faza za zamenu MiG-ova 29 i starih jurišnika Orao pre isteka resursa i dok ne stignu novi borbeni avioni Rafal, ukoliko najavljeni ugovor bude potpisan.


U ovom trenutku grčki Miraži su vrlo solidni višenamenski borbeni avioni. Naoružani su raketama vazduh-vazduh MICA koje je hrvatska avijacija dobila sa Rafalima. Zatim, Miraži su nosači krstarećih raketa SCALP EG kakave ukrajinska avijacija koristi za dejstva po dubini ruske pozadine, po bazama na Krimu.


Okosnicu ratnog vazduhoplovstva čine borbeni avioni Miraž 2000, F-16, Rafal a uskoro i F-35 (foto: ac.nato.int)

Prvi u redu zainteresovanih za grčke Miraže je Indija koja koristi slične avione i želi da poveća broj aviona i obezbedi rezervne delove. Zatim, Francuska je pokazala interes da Miraže 2000-5 pošalje ukrajinskoj avijaciji. Za sada grčki Enikos piše da Indija nije predala formalni zahtev za informaciju o ponudi i saznali su da je Srbija zainteresovana za nabavku Miraža 2000-5. Cenimo da se radi o relevantnoj informaciji i da se traži još aviona nezavisno od pregovora za nabavku 12 novih višenamenskih borbenih aviona Rafal. 


Predsednik Aleksandar Vučić je pre dva meseca tokom posete Parizu rekao da se priprema taj posao sa francuskom firmom Daso. Prema propisima pregovore može da vodi samo javno preduzeće Jugoimport-SDPR koje je ovlašćeno za strategijske nabavke, ali za sada nema zvaničnih informacija o statusu potencijalnog ugovora. 


Jedna tema koja može da bude problem u programu Rafal je rok primopredaje aviona jer je sada firma Daso pod za nju prijatnim teretom velikog broja narudžbina. Proizvodna linija ne može da podmiri potrebe tržišta i zato je neizvesno da li se Rafale može dočekati u Batajnici pre isteka resursa MiG-29.


Na ruske avione može da se računa do završetka ove dekade i postoje tehnički preduslovi za to da ti avioni lete i do 45 godina od datuma proizvodnje što je za većinu MiG-29 do 2032. godine. 


Tamna senka nad takvim procenama su složeni međunarodni politički i bezbednosni odnosi koji mogu da dovedu do narušavanja podrške za održavanje ruske tehnike. Zatim, jurišnici Orao iz baze Lađevci nisu dugoročno održivo rešenje.


Program modernizacije se razvija presporo i ne pruža nadu da je to u pogledu odnosa cena-efikasnost smislena zamisao. Nabavka polovnih grčkih aviona obezbedila bi resurse za zamenu i MiG-29 i Orla i bila bi prirodna prelazna faza na novu tehniku ako se potpiše ugovor za Rafala.

  • facebook
  • twitter

©2023 Balkanska bezbednosna mreža. Odbrana i bezbednost iz ugla novinara i urednika sa prostora Jugoistočne Evrope.

bottom of page