top of page
Writer's pictureUrednički tim

Grčka domaćin najveće vazduhoplovne vežbe NATO u 2024. godini

08/10/2024

Borbeni avioni 4. i 5. generacije na NATO vežbi Ramstein Flag 24: F-16, F-35, Rafal, Jurofajter i Gripen (foto: ac.nato.int)

Oko 140 aviona i više raketnih sistema PVO iz 13 zemalja NATO-a učestvuje u najvećoj vazduhoplovnoj vežbi Alijanse od 30. septembra do 11. oktobra na teritoriji Grčke pod nazivom Ramstein Flag 24 (Zastava Ramštajna 24)


U vežbi učestvuju višenamenski borbeni avioni 4. i 5. generacije 12 zemalja: Grčke, SAD, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Mađarske, Rumunije, Španije, Poljske, Kanade Portugalije i Italije. To su F-16V, JAS 39 Gripen, F-35 i Rafal i leteći AWACS radari E-3A Sentry. Najstariji avioni su grčki F-4E Phantom koji su modernizovani pre 20-ak godina.


Vežbom rukovodi Saveznička vazduhoplovna komanda NATO-a sa sedištem u bazi Ramštajn, sa ciljem da se ojača sposobnost zemalja učesnica za zajedničko izvođenje vojnih operacija. Osnovni zadaci vojnih pilota na vežbi su da uvežbaju 10 osnovnih borbenih misija koje bi imali u potencijalnom sukobu. Matična baza vežbe je Andravida na zapadnom delu poluostrva Peloponez.

Pilot na Ramstein Flag 24 (foto: ac.nato.int)

Zanimljivost na vežbi jeste učešće jedinica za PVO koje rade po prinicipu integrisanog sistema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane (Integrated Air and Missile Defence). To podrazumeva integraciju jedinica na terenu, koje pored već postojećeg integrisanog sistema kontrole vazdušnog prostora NATO-a, na terenu treba da uspostave sistem kako bi branili određeno područje od napada vazduhoplova i balističkih raketa.


Kako bi pokrili sve potencijalne scenarije, avioni lete iznad kopna i vode na obalama i u akvatoriju Jonskog mora. 


Francuski Rafali na Ramstein Flag 24 (foto: ac.nato.int)

Turska je otkazala učešće na vežbi zbog višegodišnjeg neslaganja sa granicama Atinskoj područja za letne informacije ( Athens Flight Information Region). To područje osim kopna i teritorijalnih voda duboko zalazi u međunarodne vode.


U ovom konkretnom slučaju i deo Sredozemnog mora koji Turska smatra svojom ekonomskom zonom interesa. Takođe, sporno je što se Atinsko područke graniči sa Nikozijskim, odnosno Kiprom.

PVO sistem imaju zapaženu ulogu na vežbi Ramstein Flag 24 (foto: ac.nato.int)

U prvim danima vežba Turska je stalno imala u vazduhu, prema Grčkoj najmanje jednu bespilotnu letelicu u vazduhu i to su najčešće bili TB-2 Bajrarktat i Akinci.


Osim borbenih aviona u vežbi učestvuju i letelice za podršku. To su avion za dopunu goriva u letu Airbus CC-160T Ratnog vazduhoplovstva Kanade, grčki Embraer EMB-145H zadužen za AWACS misije i britanski RC-135R koji se koristi za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva. 



Comments


bottom of page