top of page
Writer's pictureAleksandar Radić

Hrvatska nabavlja nove tenkove, favorit je "Made in Germany"

07/08/2024

Tenk Panter KF51 (foto: honvedelem.hu)

Hrvatska je zvanično potvrdila da će nabaviti nove savremene tenkove. Izbor novog borbenog sredstva je otvorena tema, ali glasine kažu da će da je za sada favorit nemački proizvod.


Tenk Panter KF51 je projekat firme Rajnmetala koji je otvoren za ponude za učešće u proizvodnji. Mađarska je decembra prošle godine ugovorila razvoj varijante KF51 EVO koja je prilagođena njihovim taktičko-tehničkim zatevima.


U perspektivi taj tenk montiraće se u Rajnmetalovom pogonu u Zalaegeršegu. Ukrajina je takođe zainteresovana za pridruživanje programu KF51 i proizvodnju tenka.Zaseban pravac u projektu biće italijanski tenk na bazi KF51 – 3. jula ove godine Rajnmetal i talijanski

Leonardo potvrdili su da rade na budućem tenku i borbenom vozilu pešadije.


U Slavonskom Brodu u fabrici Đuro Đaković Specijalna vozila montirani su tnekovi M-84 od delova koji suizrađivani u jugoslovenskoj vojnoj industriji. Recenti posao je montaža borbenih vozila BOV AMV po licenci finske Patrije koja je posao u toku.


Detalj iz pogona Rajnmetala u Zalaegeršegu (foto: honvedelem.hu)

Posle 126 komada koje je dobila Hrvatska vojska sada se radi na dodatnih 30 komada koja su naručena prošle godine. Većinski vlasnik pogona u Slavonskom Brodu je češka firma DD Akvizišn, ali hrvatska Vlada brine o toj firmi kao važnom delu industrijskog potencijala.


Zato ne bi bilo neočekivano da se izabere KF51 kroz participaciju u proizvodnji i pokretanje montažne linije u Hrvatskoj.


Alternativa je nabavka tenkova Leopard 2A koji su sada u prozivodnji. Aktivni su ugovori za Nemačku, Mađarsku, Češku i Norvešku. Hrvatske potrebe za novim tenkovima za sada nisu definisane u količini.


U naoružanju Hrvatske vojske je 75 komada M-84. Deo tih tenkova je remontovan i na njima se obučavaju posade, a deo je u rezervi.


Korisnik 70 tenkova je Gardijska oklopno-mehanizovana brigada koja je razmeštena u garnizonima u Slavoniji. Njen tenkovski bataljon ima M-84, a mehanizovani bataljoni borbena vozila pešadije M-80A izrađena kao i tenkovi u vreme SFRJ.


Za preoružanje mehanizovanih jedinica nabavljena su američka borbena vozila Bredli M2A2 ODS-SA. U Slavonskom Brodu radi se na modernizaciji i remontu 22 vozila i po planu osam komada biće završeno do kraja ove godine.



bottom of page