top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Mađarska i nemački Rajnmetal pustili u pogon fabriku municije i počeli sa isporukama borbenih vozila Links

02/08/2024


Mađarski zvaničnici pustilli su u rad pogon nemačkog Rajnmetala za proizvodnju municije 30 milimetara, a u budućnosti i većeg kalibra za tenkove i artiljeriju. Istovremeno, iz druge zajedničke fabrike počela su da izlaze nova borbena vozila pešadije Links koja koriste tu municiju i sa kojima će Budimpešta zameniti postojeće oklopnjake sovjetskog i ruskog porekla.


Cela Evropa ima problema sa nedostatkom municije, rekao je na puštanju u radfabrike "Rheinmetall Hungary Munitions" ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovnički i naglasio da će novi pogon omogućiti njegovoj zemlji da bude samoodrživa za kalibar 30 mm. Na istoj lokaciji praviće se tenkovske granate 120 mm i artijerijske kalibra 155 mm koje se svakodnevno koriste u ratu u Ukrajini.


“Nisu samo strane u sukobu te koje neprekidno trpe zbog nedostatka municije, već i zemlje koje doniraju municiju Ukrajini, među koje ne spada i Mađarska”, dodaje Bobrovnički, naglašavajući da je njegova zemlja donela političku odluku da ne šalje municiju i oružje u rat koji besni u susedstvu, navodi se na portalu Ministarstva odbrane Mađarske.

Borbena vozila pešadije Links iz Rajnmetalovog pogona u Zalaegeršegu (foto: honvedelem.hu)

Fabrika zauzima površinu od 150 hektara i početak pune proizvodnje municije 30 mm očekuje se u oktobru. Projektovani godišnji kapacitet je više od milion komada. U početku će posao dobiti 50, a zatim nekoliko stotina ljudi, naveo je mađarski zvaničnik.


Istovremeno, iz drugog zajedničkog pogona Rajnmetala i mađarske odbrambene industrije u Zalaegeršegu izašli su prvi primerci borbenih vozila pešadije nove generacije KF-41 Links. Do kraja 2029. za potrebe Vojske Mađarske planira se proizvodnja 172 vozila od čega prvih 46 iz Nemačke i ostalih 172 iz pogona u Mađarskoj.


Rajnmetal je jedan od strateških partnera Budimpešte u ambicioznom programu modernizacije vojske i odbrambene industrije. Pored dva pogona sa Rajnmetalom, otvorena je i zajednička fabrika sa češko-američkom grupom Colt CZ za proizvodnju automatskih pušaka i pištolja. Erbas je u Mađarskoj otvorio pogon za proizvodnju delova za helikoptere.


Rajnmetal u Mađarskoj ima fabrike u Zalaegeršegu i Varpaloti (foto: honvedelem.hu)

Rajnmetal već radi na izgradnji fabrike za proizvodnju borbenih vozila pešadije KF-41 Links u Ukrajini. Najavljen je početak proizvodnje krajem 2024. godine ili 12 do 13 meseci posle potpisivanje ugovora. Prvo bi se radilo na popravci i održavanju vozila Links iz arsenala ukrajinske vojske, a zatim bi krenula proizvodnja.


Rajnmetalov KF-41 Links proizvođač reklamira kao savremenu, izdržljivu, modularnu i prilagodljivu platformu. Links teži 44 tona, ali zato ima motor od 1140 konjskih snaga ili 26 konjskih snaga po toni. Takve sposobnosti pružaju veliku pokretljivost i pored značajne mase.


Osnovno naoružanje je top kalibra 30 ili 35 milimetara, spregnuti mitraljez i opciono protivoklopne rakete Spajk koje proizvodi izraelsko-nemačka kompanija Eurospajk.Vozilo je po prvi put predstavljeno javnosti na sajmu naoružanja Eurosatori 2016. u Parizu, a Mađarska je prva država korisnik.



Comments


bottom of page