top of page
Writer's pictureUrednički tim

Peru izabrao Južnu Koreju, Beli Tigar pobedio srpskog Lazara

10/05/2024

Južnokorejsko oklopno vozilo K808 (foto: twitter.com)

Oružane snage Perua izabrale su da kupe južnokorejsko oklopno vozilo K808, posle međunarodnog konkursa na kojem je učestvovao i srpski Jugoimport SDPR sa oklopnjakom Lazar 3.


Kako prenose južnokorejski mediji, Peru će kupiti 30 vozila K808 Beli Tigar proizvođača Hjundai Rotema za 60 miliona dolara, sa opcijom nabavke ukupno 120 oklopnjaka. Posao je pregovaran na nivou država će biti realizovan posredstvom južnokorejske firme za trgovinu naoružanjem STX.


U avgustu prošle godine srpski mediji objavili su pozivajući se na medije iz Perua, da je Lazar 3 ušao u uži izbor, zajedno sa vozilima iz Južne Koreje i Turske. Stručni portali pišu da je zvanični Seul ovim poslom nastavio prodor na tržište naoružanja Južne Amerike.


Beli Tigar zadovoljio je sve zahtev Oružanih snaga Peru. Oklop štiti 11-članu posadu od zrna kalibra 14x115 milimetara. Osnovno naoružanje je teški mitraljez kalibra 12,7 milimetara. Na vozilo može da se ugradi kupola za topove 30 ili 105 milimetara, protivavionski top 30 mm, a postoji opcija da Beli Tigar bude i nosač minobacača.


Zanimljivo je da Beli Tigar može i da plovi, brzinom od 8 kilometara na čas, što je za Peru veoma važna sposobnost s obzirom na konfiguraciju zemljišta ove države sa veliki brojem reka. Takva sposobnost fali srpskom oklopnom vozilu Lazar 3, koje je takođe bilo ponuđeno Oružanim snagama Perua na međunarodnom tenderu.

U najužem izboru za novo oklopno vozilo Perua bio je i srpski Lazar 3 (foto: yugimport.com)

Motor kompanije Hjundai ima 420 konjskih snaga, pogon je na 8 točkova i maksimalna brzina je 100 kilometara na čas.


Uz prodaju vozila, garantuje se logistička podrška u narednih 20 godina.


Nabavkom novog oklopnog vozila Oružane snage Perua dobijaju novu sposobnost, jer trenutno u naoružanju od oklopnih točkaša imaju samo zastareli nemački UR-416 i sovjetski BTR-50, oba iz vremena Hladnog rata.

bottom of page