top of page
Writer's pictureUrednički tim

Severnomakedonska firma ATS Grupa imenovala za savetnike poznate bivše visoke oficire SAD i V. Britanije

03/07/2024

ATS Grupa na Eurosatoriju u Parizu (foto: ats.com.mk)

Biznismen iz Severne Makedonije Šefćet Demirovski, vlasnik odbrambene firme ATS Grupa, imenovao je više bivših visokih oficira iz SAD i Velike Britanije u savetodavni odbor u nameri da se probije na svetsko tržište. Ova firma proizvodi balističku zaštitu i municiju od kalibra 5,56 mm do 12,7 mm,a od iduće godine najavljuje proizvodnju artiljerijske i minobacačke municije.


Novi savetodavnii odbor predstavljen je javnosti 17. aprila 2024, ali je i pre i posle tog događaja izazvao veliku pažnju svetske stručne javnosti. Pre svega zbog “zvučnih” imena na listi, ali i zbog toga što je Šefćet Demirovski uhapšen u Srbiji zbog industrijske špijunaže krajem 2019. godine.


U Savetodavnom odboru nalaze se dva penzionisana američka i jedan penzionisani britanski general, aktivni britanski poslanik i penzionisani federalni službenik za sprovođenje zakona iz SAD.


Predsednik Savetodavnog odbora je penzionisani general Vojske SAD Džejms L. Džons je najzanimljiviji i najmoćniji. Džons je bio komandant Marinaca SAD ( 1999-2003), vrhovni komandant NATO i američkih snaga u Evropi ( 2003-2006), kao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Baraka Obame ( 2009-2010).


Odlikovani je učesnik Vijetnamskog rata i zbog ratnih zasluga je vanredno unapređen. Njegove dužnosti u Nadzornom odboru ATS Grupe su strateško planiranje i diplomatski odnosi.


Zamenik predsednika Savetodavnog odbora je Mark Pričard, aktivni poslanik u Parlamentu Velike Britanije iz redova Konzervativne partije. Pričard je parlamentarac neprekidno od 2005. godine i podržavao je Brexit, odnosno glasanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Tokom parlamentarne karijere učestvovao je u radu više skupštinskih odbora na temu nacionalne bezbednosti i obaveštajnih poslova, kao i tela OEBS-a i NATO-a.


U zvaničnoj biografiji stoji da je stručnjak za međunarodno poslovanje, javne politike i

geostrateški marketing.


Jedan od članova Savetodavnog odbora je i penzionisani general potpukovnik Kopnene vojske SAD Majkl Barbero. U zvaničnog biografiji stoji da je 4 godine učestvovao u protivterorističkim operacijama u Iraku, a bio je i komandant Komande za obuku Kopnene vojske SAD.


Stručne oblasti generala Barbera su municija i bezbednost. Zaduženja u ATS grupi su razvoj industrije municije, protivpobunjeničke operacije i bezbednosni konsalting.


Drugi Britanac u Savetodavnom odboru je penzionisani general Ser Ričard Barons. On je kao član odbora zadužen za predviđanje i rešavanje geopolitičkih izazova, moderne bezbednosne izazove, sajber bezbednost i globalno tržište. Tokom svoje karijere službovao je u u Bosni, Iraku i Avganistanu.


Bio je komandant NATO Korpusa za brzo reagovanje i Zajedničke komande snaga Vojske Velike Britanije.


Za poslovanje na tržištu SAD i usklađivanje sa propisima zadužen je peti član Savetodavnog odbora, Džon Devito. U zvaničnoj biografiji stoji da je radio u Birou za alkohol, duvan, oružje i municije ( ATF) u Njujorku i da ima iskustvo rada u američkim federalnim službama za sprovođenje zakona.


Njegovo zaduženje je da nadgleda operacije ATF operacija, kako bi se unapredilo razumevanje tržišta municije, kao i razumevanje nadzora koje vrše vlasti u

SAD.


Iako je ATS Grupa dobila kao savetnike ljude koji su majstori svog posla i stručnjaci za poslovanje u skladu sa NATO svetskim standardima, deo biografije vlasnika kompanije Šefćeta Demirovskog izaziva i negativnu pažnju javnosti.


Britanski portal OpenDemocracy objavio je početkom ove godine da Mark Pričard radi kao savetnik ATS Grupe za šta je navodno plaćen 900 funti po radnom satu. Osim optužbi da je počeo da radi kao konsultant u novembru 2023, a parlamentarnim organima je prijavio tek u januaru 2024., britanski medij skrenuo je pažnju na vlasnika ATS Grupe.


Pozivajući se na pisanje beogradskih Večernjih Novosti, britanski medij navodi da je Šefćet Demirovski uhapšen pod sumnjom za korupciju posle višemesečne istrage srpskih vlasti.


Demirovski je priveden 11. novembra 2019. godine u jednom beogradskom hotelu pod optužbom da je neovlašćeno hteo da kupi projekte i drugu važnu tehničku dokumentaciju kompanije “Prvi partizan” iz Užica, a koji se odnose na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara.


Tada je uhapšeno i nekoliko aktivnih i penzionisanih radnika “Prvog partizana”. Šefćet Demirovski pušten je na slobodu krajem januara 2021. godine. Prema pisanju medija, on je primenom načela oportuniteta oslobođem krivične odgovornosti i platio je državi 250.000 evra. Zatim je otputovao u Istanbul.


Zanimljivo je da ATS Grupa danas pravi municiju u kalibru 12,7 milimetara, a jedna od optužbi koja je Demirovskom stavljana na teret 2019. godine jeste otkup dokumentacije upravo za proizvodnju municije tog tipa.


U zvaničnom katalogu ATS Grupe stoji da je kapacitet proizvodnje municije podignut sa 120 miliona, na 200 miliona komada godišnje i to počev od 2024.


Novi planovi ATS Grupe izazvali su i pažnju zvaničnika država Persijskog zaliva, a s obzirom na iskustvo sa Bliskog istoka koje imaju članovi Savetodavnog odbora. Ipak, očekuje se da glavno novo tržište bude Ukrajina.


bottom of page